Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018

Βλεφαρίτιδα και Ροδόχρους Νόσος



Τι είναι η βλεφαρίτιδα?
Η βλεφαρίτιδα είναι μια φλεγμονώδης κατάσταση των βλεφάρων. Τα λύπη που συνήθως εκκρίνονται από τα καπάκια των ματιών συσσωρεύονται στα περιθώρια του καπακιού και στις βλεφαρίδες, με αποτέλεσμα ερεθισμό και ερυθρότητα.

Στο μάτι, τα καπάκια των ματιών γίνονται κόκκινα και φλεγμονώδη. Οι φλύκταινες και οι κύστες που ονομάζονται κύστες Meibomium μπορεί να αναπτυχθούν στα βλέφαρα των ματιών. Η βλεφαρίτιδα είναι συχνή συνιστώσα της ροδόχρου νόσου. Τα μάτια μπορεί να είναι κόκκινα και ερεθισμένα. Τελικά ανώμαλα αιμοφόρα αγγεία μπορεί να αναπτυχθούν στον κερατοειδή, το καθαρό μέρος του ματιού.



Πως Αντιμετωπίσατε η Βλεφαρίτιδα?

Η βλεφαρίτιδα και η ροδόχρου είναι δερματικές παθήσεις που μπορεί να είναι μαζί σας για μια ζωή. Η θεραπεία στοχεύει στην ελαχιστοποίηση των συμπτωμάτων σας και να σας κάνει νιώθετε πιο άνετα. Ο βασικός άξονας της θεραπείας είναι ο προσεκτικός καθαρισμός των βλεφάρων και των βλεφαρίδων για την απομάκρυνση των ερεθιστικών ουσιών.

Για να έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα, ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες δύο φορές την ημέρα. Η τακτική υγιεινή του καπακιού του ματιού πρέπει να γίνει μέρος της καθημερινής σας ρουτίνας.

1. Αποφυγή
Αποφύγετε την υπερβολική έκθεση στον ήλιο, το αλκοόλ, τα πικάντικα τρόφιμα και τα ζεστά ροφήματα.

2. Θερμές Κομπρέσες
Μουσκέψτε ένα καθαρό πανί σε ζεστό νερό, τόσο ζεστό όσο αντέχουν τα καπάκια των ματιών σας και βάλτε το σε κλειστά μάτια για 5 με 10 λεπτά. Μπορεί να χρειαστεί να το επαναθερμάνετε αρκετές φορές. Αυτό θα λιώσει τα λύπη και θα σας διευκολύνει να τα αφαιρέσετε. Στη συνέχεια, πάρτε μια μπάλα βαμβάκι βουτηγμένο σε ζεστό νερό και σκουπίστε τις βλεφαρίδες προς τα κάτω αρκετές φορές.

3. Καθαρισμός καπακιού
Τοποθετήστε μια μικρή ποσότητα Johnsons Baby Shampoo στη παλάμη σας. Προσθέστε μια μικρή ποσότητα νερού και ανακατέψτε με την άκρη μίας μπατονέτας. Καθίστε μπροστά από τον καθρέφτη κατεβάστε το πηγούνι σας και τραβήξτε το κάτω καπάκι προς τα κάτω με το δείκτη του χεριού. Καθαρίστε το κάτω μέρος του καπακιού από τη μια άκρη στην άλλη αρκετές φορές.

Στη συνέχεια, σηκώστε το πηγούνι και τραβήξτε ελαφρά το πάνω καπάκι με το δείκτη του χεριού. Κρατώντας την μπατονέτα στο άλλο χέρι, απαλά αλλά σταθερά, τρίβετε κατά μήκος της βάσης των βλεφαρίδων το μήκος του πάνω καπακιού.

4. Τεχνητά Δάκρυα
Τεχνητά δάκρυα, κατά προτίμηση χωρίς συντηρητικά, μπορούν να χρησιμοποιηθούν όλη την ημέρα για να ξεπλύνουν τα μάτια και να αφαιρέσουν τα λύπη από την επιφάνεια του ματιού.

5. Εφαρμογή Αλοιφής
Εάν έχει συνταγογραφηθεί μια αλοιφή με αντιβιοτικά, αυτή θα πρέπει να εφαρμόζεται μετά από τις θερμές κομπρέσες και τον καθαρισμό του καπακιού. Εφαρμόστε 1 εκατοστό αλοιφής στην άκρη ενός καθαρού δείκτη. Κλείστε τα μάτια και, ξεκινώντας από την εσωτερική γωνία, απλώστε την αλοιφή κατά μήκος των ακρών του καπακιού.

6. Αντιβιοτικά από το Στόμα
Μερικές φορές μπορεί να συνταγογραφούνται αντιβιοτικά που ονομάζονται δοξυκυκλίνη. Ο ακριβής μηχανισμός δράσης αυτού του αντιβιοτικού στη βλεφαρίτιδα και στη ροδόχρου νόσο δεν είναι γνωστός αλλά θεωρείται ότι αλλάζει τη φύση των εκκρίσεων λύπους που παράγονται από τους αδένες στα καπάκια των ματιών, καθιστώντας τα λιγότερο τοξικά στην επιφάνεια του ματιού. Αυτά τα αντιβιοτικά δεν μπορούν να συνταγογραφηθούν σε γυναίκες που μπορεί να μείνουν έγκυες κατά τη διάρκεια της χρήσης τους.


Πότε θα δω κάποια αποτελέσματα;
Εάν ακολουθήσετε τις παραπάνω οδηγίες, μπορεί να αναμένετε ότι η ερυθρότητα και ο ερεθισμός θα βελτιωθούν μέσα σε 2-8 εβδομάδες. Θα πρέπει να συνεχίσετε τη θεραπεία. Η διακοπή της θεραπείας θα οδηγήσει κατά πάσα πιθανότητα σε επανεμφάνιση του προβλήματος.


Source: https://www.eyemackay.com.au/blepharitis-and-rosacea.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου