Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Ροδόχρους Νόσος, Demodex Ακάρεα και τα Κόπρανα Τους




Βρήκα το παρακάτω άρθρο στο New Scientist και ήθελα να το μοιράσω μαζί σας.  Αλλά εάν τρώτε, καλύτερα να τελειώσετε πρώτα και μετά να διαβάσετε αυτό το άρθρο!!
Δεν είναι πρώτη φορά που έχω ακούσει για τα aκάρεα  Demodex και την πιθανή σχέση τους με τη ροδόχρου νόσο αλλά πρώτη φορά διαβάζω την ακριβή αίτια που πιστεύει ο Kavanagh. Είναι ελπιδοφόρο πάντως.
Προσπάθησα να το μεταφράσω το άρθρο όσο καλυτέρα μπορώ αλλά δυσκολεύομαι με τις ορολογίες.  Ελπίζω να το καταλάβετε και παρακαλώ να με διορθώσετε ελεύθερα

Ακάρεα Demodex


Ο Kevin Kavanagh από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ιρλανδίας, σε Maynooth, πιστεύει ότι  έχει ανακαλύψει την αιτία που προκαλεί τη ροδόχρου νόσο - και δεν είναι για λιγόψυχους.

Μικροσκοπικά ακάρεα -  αραχνοειδή με οκτώ πόδια από την ίδια οικογένεια με τις αράχνες - ζουν στους πόρους του δέρματος του προσώπου μας. Αρέσουν ιδιαίτερα οι θύλακες  των τριχών των φρυδιών και των βλεφαρίδων, και οι λιπαροί πόροι που βρίσκονται στη μύτη, μέτωπο και μάγουλα. Ονομάζονται Demodex και αυτά τα ακάρεα τρώνε σμήγμα, και αποικίζουν το πρόσωπό σας κατά την εφηβεία.

Η Προτίμηση για Στρεσαρισμένες  Επιδερμίδες

Στο σκοτάδι τα ακάρεα αυτά κυκλοφορούν στο πρόσωπο σας για να ζευγαρώσουν, και μετά επιστρέφουν στους πόρους για να γεννήσουν τα αυγά τους και πεθαίνουν. Υγιείς ενήλικες έχουν περίπου ένα ή δύο ακάρεα ανά τετραγωνικό εκατοστό του δέρματος του προσώπου. Οι άνθρωποι με τη ροδόχρου νόσο, όμως, μπορεί να έχουν 10 φορές περισσότερα, λέει ο Kavanagh. Η έρευνα δείχνει ότι το άγχος που προκαλεί εξάρσεις της ροδόχρου νόσου αλλάζει τις χημικές ουσίες στο σμήγμα, γεγονός που το καθιστά καλύτερη τροφή για τα ακάρεα.

Η ροδόχρους νόσος συχνά βελτιώνεται με αντιβακτηριακά φάρμακα που δεν επηρεάζουν τα ακάρεα, όπως οι τετρακυκλίνες. Ο Kavanagh θεωρεί ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ροδόχρους νόσος προκαλείται από μια αντίδραση στα βακτήρια στα κόπρανα των ακάρεων.

Τα Demodex δεν έχουν πρωκτό και ως εκ τούτου δεν μπορούν να βγάλουν τα κόπρανα τους. " Η κοιλιά τους απλά γίνεται όλο και μεγαλύτερη, και όταν πεθαίνουν και αποσυντίθενται απελευθερώνουν όλα αυτά τα κόπρανα σε ένα πόρο," λέει ο Kavanagh. Όταν τα ακάρεα είναι πολυάριθμες, πιστεύει ότι το υλικό αυτό είναι αρκετό για να προκαλέσει μια ανοσολογική αντίδραση, φλεγμονή και βλάβη των ιστών.

Ο Kavanagh σημειώνει ότι ένα είδος βακτηρίων στο έντερο των ακάρεων, oleronius Bacillus, σκοτώνεται από τα αντιβιοτικά που λειτουργούν κατά τη ροδόχρου νόσο, και όχι από άλλους τύπους των αντιβιοτικών. Το εργαστήριο του ανέφερε τον Ιούνιο ότι το 80 τοις εκατό των ανθρώπων με το πιο κοινό είδος της ροδόχρου νόσου έχουν κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος στο αίμα τους, που αντιδρούν έντονα σε δύο πρωτεΐνες από Β. Oleronius, απελευθερώνοντας ωθήσεις της φλεγμονής (triggers of inflammation). Μόνο το 40 τοις εκατό των ανθρώπων που δεν έχουν τη νόσο έχουν αυτή την αντίδραση.

Ο Kavanagh προσπαθεί τώρα να βρει χρηματοδότηση για να αναπτύξει αντισώματα για τις βακτηριακές πρωτεΐνες, για να ανιχνεύσει τη θέση τους και να τους συνδέσει  πιο σταθερά με την ασθένεια. Τελικά, οι θεραπείες που στοχεύουν στις πρωτεΐνες  ενεργοποίησης (trigger proteins) μπορεί να αποτρέψουν τη ροδόχρου νόσο.




Δεν ξέρω για σας αλλά, από εδώ και πέρα, εγώ θα κοιμάμαι με τα φώτα αναμμένα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου