Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Ροδόχρους Νόσος - Γιατί συμβαίνει αυτό σε μένα;



"Γιατί εγώ;" είναι μια ερώτηση που πολλοί κάνουν όταν επηρεάζονται από τις ενοχλητικές επιπτώσεις της ροδόχρου νόσου (καμιά φορά λέγεται και ροδόχρου ακμή) - που μπορεί να περιλαμβάνουν ερυθρότητα στο πρόσωπο, ορατά αιμοφόρα αγγεία,  σπυράκια, ερεθισμό των ματιών και άλλα συμπτώματα, αν αφεθεί χωρίς θεραπεία. Ενώ η ροδόχρους ακμή μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε ομάδα του πληθυσμού, σύμφωνα με έρευνες από τον Εθνικό Σύλλογο της Ροδόχρου Νόσου της Αμερικης (NRS), υπάρχει ένα προφίλ των ατόμων που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για αυτήν την εμφανή και χρόνια πάθηση:

• Ηλικία Πάνω από 30 - Αν και μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιαδήποτε στιγμή, η ροδόχρους νόσος συνήθως εμφανίζεται μετά την ηλικία των 30 ετών. Σε μια έρευνα του NRS, 65 τοις εκατό των ασθενών με ροδόχρου νόσου, δήλωσαν ότι τα συμπτώματά τους εμφανίστηκαν για πρώτη φορά μεταξύ των ηλικιών 30 και 60. Μόνο το 17 τοις εκατό είπαν ότι ήταν κάτω των 30 ετών.

• Ανοιχτόχρωμη  Επιδερμίδα - Εβδομήντα δύο τοις εκατό των πασχόντων της ροδόχρου νόσου ανέφεραν ότι έχουν ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα, ενώ το 27 τοις εκατό περιέγραψαν τις επιδερμίδες τους ως σταρένια.

• Έξαψη ή κοκκίνισμα – Η ροδόχρους νόσος εμφανίζεται πιο συχνά σε άτομα που τείνουν να κοκκινίζουν εύκολα. Συχνά επεισόδια ερυθρότητας έχουν αναφερθεί από 63 τοις εκατό των πασχόντων.

• Συγγενείς με συμπτώματα - Σαράντα τοις εκατό των ερωτηθέντων μπορούσε να ονομάσει συγγενή με τα σημάδια της ροδόχρου νόσου.

• Προγόνων της Βόρειας Ευρώπης – Άνθρωποι με καταγωγή από την Ιρλανδία, την Αγγλία , Σκoτία, Σκανδιναβία ή της Ανατολικής Ευρώπης είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στη νόσο. Ωστόσο, εμφανίζεται σε άτομα όλων των εθνικοτήτων και φυλετικά υπόβαθρα.

• Φύλο – Πιο συχνά εμφανίζεται στις γυναίκες αλλά τα συμπτώματα τείνουν να είναι πιο σοβαρά στους άνδρες. Φυσικά αυτό μπορεί να σχετίζεται απλά με το γεγονός ότι έχουν την τάση να καθυστερήσουν να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια έως ότου η κατάσταση φθάσει στα σοβαρά στάδια.

Αν ανήκετε σε μία ή περισσότερες από αυτές τις ομάδες υψηλού κινδύνου, θα πρέπει να γνωρίζετε για τα πρώιμα σημάδια της ροδόχρου νόσου.
Ένα από τα πιο διακριτικά χαρακτηριστικά της ροδόχρου νόσου είναι ότι συχνά εμφανίζεται για πρώτη φορά ως ερυθρότητα στα μάγουλα, στη μύτη, στο πηγούνι ή στο μέτωπο η οποία έρχεται και φεύγει. Πάνω από το 70 τοις εκατό των 1.400 ασθενείς με την ροδόχρου νόσου περιέγραψαν ερυθρότητα του προσώπου ως το πρώτο συμπτωμά τους από τη νόσο.
Άλλα πιθανά πρώτα σημάδια της ροδόχρου νόσου μπορεί να περιλαμβάνουν:

• Έξαψη ή ερυθρότητα που διαρκεί ασυνήθιστα πολύ.
• Μικρές διασταλμένες ορατά αιμοφόρα αγγεία στο πρόσωπο.
• Σπυράκια η αίσθηση ανωμαλίας στην επιδερμίδα  του προσώπου.
• Κακή αντίδραση στο φάρμακο ακμής.
• Τσούξιμο, κάψιμο και φαγούρα στο πρόσωπο.
• Ερεθισμένα μάτια  

Η λύση για το αποτελεσματικό έλεγχο της ροδόχρου νόσου είναι η αναζητήση θεραπείας σε αρχικό στάδιο, πριν αναπτυχθούν τα πιο έντονα σημάδια και συμπτώματα όπως σοβαρές φλεγμονές και όπως:

Ρινόφυμα - Βολβώδης παραμόρφωση και ερυθρότητα της μύτης, που είναι επιπλοκή βαριάς μορφής ροδόχρου νόσος. Παρουσιάζεται κυρίως σε ηλικιωμένους και σε άντρες. Σπάνια εμφανίζεται στις γυναίκες.

Σε ποσοστό που μπορεί να φτάσει το 50%, προσβάλλονται και τα μάτια. Η κερατίτιδα που προκαλείται εξαιτίας της ροδόχρου νόσου αποτελεί σοβαρό πρόβλημα, γιατί μπορεί να απειλήσει ακόμη και την όραση

Αν ανήκετε  σε μία ή περισσότερες από τις ομάδες υψηλού κινδύνου για ροδόχρου νόσου και βιώνετε οποιοδήποτε από αυτά τα πρώιμα σημάδια, δείτε το δερματολόγο σας για τη διάγνωση και κατάλληλη θεραπεία. Η ροδόχρους νόσος συνήθως μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο με χάπια και τοπική θεραπεία παντα με την συνταγογράφηση του γιατρού. Καθώς και αλλαγές στον τρόπο ζωής για να αποφεύγετε τους παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν εξάρσεις της νόσου.

Βέβαια, αν δεν συμπεριλαμβάνεστε στο προφίλ κινδύνου, θα μπορούσατε ακόμη να προσβληθείτε από την  ροδόχρου νόσο. Άλλες συχνές αιτίες περιλαμβάνουν υπερβολική χρήση των στεροειδών, την έκθεση στον ήλιο και στις καιρικές συνθηκες, το άγχος, την τάση να κοκκινίζετε και άλλα.

Αργότερα θα μιλήσω πιο αναλυτικά για τους καταλύτες και τους τρόπους διαχείρισης των συμπτωμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου